Index ::: Allmäna forum :: Tävling / Träning / Arbete / Tips & Trix 
Marianne
Gátchis kennel


Raser:
Lapsk Vallhund

Lagtävlingen för räddnings och sökhundar.
För tredje året i rad kom Lag Gátchis i helgen på fjärde plats, i den av SRhF arrangerade lagtävlingen för räddningshundar/sökhundar, som i år gick strax norr om Stockholm. Laget bestod av Gátchis Nástitös-Modji, hennes dotter Gátchis Bargi Aili, Modjis halvbröder kullbröderna Gátchis Átjájuoksa Aiko "Lime" och Gátchis Átjájuoksa Adja "Epic". Debut för Aili som ersatte sin pensionerade mormor Násti. Deltog gjorde sex lag med fyra ekipage i varje lag och lagen kom från hela landet. Tävlingen startade på fredagskvällen kl. 18 och ekipagen hade sedan 5 olika stationer med högst varierande uppgifter att jobba sig igenom och plocka poäng på, för att avsluta kl. 22. Då hade hundarna fått leta saker, prova kickbike, hanterats/lyfts och burits, kört rapport med fråga och svar mellan förarna på ett stort fält i mörker. Hundarna "stallades upp" i burar i matsalen över natten, inga hundar på rummen tilläts. På lördagsmorgonen började tävlandet kl. 8 och under dagen skulle 7 stationer på olika håll med biltransporter emellan betas av med olika typer av sökuppgifter, samt en spåruppgift. På ett ställe måste en förare simma för att bärga en kanot med en nerkyld och funnen person. När klockan var 17 var tävlingen slut och Lag Gátchis sista station var en stor bergtäkt som krävde mycket gående samt ett ett eftersök i omgivande skog. Mycket trötta och mycket nöjda kunde laget senare konstatera att de samlat poäng nog för ännu en fjärdeplats.

Som ras dominerade Lapsk Vallhund denna helg med totalt fem tävlande hundar i två olika lag och mormor Násti var närvarande som den sjätte Lapska Vallhunden. I en paus fick även hon ett litet sök vid sidan av.

Skrivet av Marianne :: mån 24 okt 2016 10:51
Redigerat mån 24 okt 2016 10:59
Anna
Raiikas


Raser:
Lapsk Vallhund

SV: Lagtävlingen för räddnings och sökhundar.
så roligt, Bra jobbat

Grattis =) =) 

Skrivet av Anna :: tis 25 okt 2016 12:02
moppebus
Rävrackans kennel


Raser:
Finsk Lapphund
Lapsk Vallhund

SV: Lagtävlingen för räddnings och sökhundar.
Stort grattis från er fanclub

Skrivet av moppebus :: tis 25 okt 2016 16:08
c4290


Raser:
Lapsk Vallhund

SV: Lagtävlingen för räddnings och sökhundar.


Skrivet av c4290 :: tis 25 okt 2016 20:43
c4290


Raser:
Lapsk Vallhund

SV: Lagtävlingen för räddnings och sökhundar.
Ja vad skriver man ?

Instämmer till fullo med föregående skrivare.

Ni är suveräna ambassadörer för den Lapska Vallhunden!

Ni tillhör ju en allt mer sällsam "sort" av hur en uppfödare "borde" vara i mina ögon. 

Jag tillhörde den skaran okunniga  som rynkade på näsan lite åt era ”räddningshundar” i början av mitt Lapsk ägande. Nu vet jag bättre. Önskar bara att jag hade kommit på det tidigare så jag kanske hade haft fler Gátchi hundar i min ägo.

  

All heder till er ! Hoppas innerligt att ni får kred för ert uppföderi i framtiden.

 

Är mycket stolt över att fått förmånen att få förvalta en Gátchi ättling !

 Anneli med LVH

Skrivet av c4290 :: ons 26 okt 2016 07:50
Marianne
Gátchis kennel


Raser:
Lapsk Vallhund

SV: Lagtävlingen för räddnings och sökhundar.
Stort tack! 

Efter att ha haft en Siberian Husky/Schäfer - mix (Marianne) och Flatte (Larry) som räddningshundar, föll valet på Lapsk Vallhund för att kunna fortsätta med räddningshundar. Ett val vi aldrig ångrat.

Tjakke's Gázzi blev den första räddningshunden av rasen Lapsk Vallhund i Sverige, certad av Marianne och Gázzis dotter Násti blev Larrys första Lapska räddningshund. Även Gázzis son, Nástis kullbror, Ailu (Goz-Jorri) blev certad räddningshund.

Vi är mycket tacksamma för att de goda arbetsegenskaperna gått i arv så att vi kunnat fortsätta träna räddningssök med våra hundar och även Nástis dotter Modji är en certad räddningshund (av Larry). Desvärre kommer Aili aldrig få chansen att gå en räddningshundkurs, då hennes matte och husse nu är för gamla för att få gå en sådan kurs.

Men träna räddning som en mycket rolig och utmanande sysselsättning med hundarna kan vi ännu göra! Varenda vecka. Året runt. I en träningsgrupp med sju Lapska Vallhundar. Sex av dem är nära släkt. Násti med två söner och en dotter samt två dotterdöttrar. Ytterligare en Lapsk kille och en Springertjej ingår i träningsgruppen. De tävlade i Lag Larrys Lärjungar! Träningsgruppen hade alltså med sex hundar, varav fem Lapska Vallhundar, i årets lagtävling! Pensionären Násti och nybörjaren Stella, ännu inte ett år gammal, fick dock inte vara med och tävla. Men Stella är mycket lovande och det lär bli en lagtävling även nästa år!

Skrivet av Marianne :: ons 26 okt 2016 09:02
Redigerat ons 26 okt 2016 09:05
karins
Hagassessan


Raser:
Lapsk Vallhund

SV: Lagtävlingen för räddnings och sökhundar.
Grattis!

Hoppas fler hittar den lapska vallhunden som räddningshund både i Sverige och andra länder!

Bland de frivilliga räddningsekipagen i Finland (Vapepa) var lapsk vallhund den nästvanligaste rasen i fjol. Det var en överraskning för mig också, trots att jag känner flera ekipage.

Skrivet av karins :: ons 26 okt 2016 09:10
  
Dela med andra på Facebook