Index ::: Allmäna forum :: Övriga diskussioner 
lotta
Lappbergets Kennel


Raser:
Svensk Lapphund

Replika på en text ur Lapphunden 1/2016
Här är en replika på texten "ODE över en Död hund" i tidningen Lapphunden nr 1/2016

Författaren har under många år förfasat sig över uppfödarnas avel. I artikeln rabblar hon upp en mängd hundar där den gemensamma nämnaren är att de är använda i avel på fel sätt. Uppfödarna på svensk lapphund kan inte nog kritiseras för sitt – i nästan samtliga fall – felaktiga val av avelsdjur. 

När man varit uppfödare i många år, där man försökt göra sitt bästa, valt, ratat, ändrat sig, trott, tvivlat, rest långt, lyckats, misslyckats, vågat eller backat tillbaka, förundras man mest över skribentens egna insatser för att rasen ska överleva. Eller för att vara tydlig – bristande insatser! En kull! En enda kull med två valpar är det enda som åstadkommits av skribenten själv. Hur kan nämnda skribent tro att en ras överlever på två valpar? Det är rent stötande att personens kall med all tydlighet är att kritisera uppfödarna.

Utan att någon behöver slå sig för bröstet, tycker jag att de allra flesta gör sitt allra bästa utifrån den situation som råder. En situation som är tillräckligt svår att tackla, men i mitt och övervägande delen av uppfödarnas tycke, inte omöjlig. Men att tvingas utstå vad jag och även här – övervägande delen – av uppfödarna anser är ren förföljelse, blir väldigt tungt. Det finns otaliga exempel på skribentens ”insatser” i form av samtal till både gamla och nya uppfödare, hanhundsägare och andra, där bland annat råd ges att inte göra tilltänkt kombination. 

Särskilt för nya uppfödare som inte har kunskapen och skinn på näsan, kan denna form av råd få ödesdigra konsekvenser för svensk lapphund. Uppfödaren och hanhundsägaren avstår från att ta kullen. Och följden av det står klart för de flesta – dock inte skribenten.

Frågan är vad skribenten har för syfte med sin artikel, som anmärkningsvärt nog varken de kritiserade uppfödarna eller Svenska lapphundklubbens avelskommitté haft möjlighet att bemöta, vilket strider mot god journalistisk sed. Detta borde man som redaktör för en tidning ha i ryggmärgen. En annan mycket relevant fråga är om det är lämpligt att redaktören för en klubbtidning ska skriva dylika kränkande artiklar? Det är också mycket anmärkningsvärt att klubbens Centralstyrelse inte reagerat på de utlämnande publiceringarna av namn på en mängd hundar.

Avslutningsvis skyler skribenten över sitt fyra sidor långa korståg mot uppfödarna, med att hon inte vill skada någon(!) Och att ”vi” måste förvalta rasen för kommande generationer. Vilka vi? De uppfödare som helt tappat sugen, de uppfödare som aldrig vågar börja? Eller kanske skribenten själv, med sina ynka två uppfödda valpar?

Skrivet av lotta :: tor 10 mar 2016 19:56
Redigerat tor 10 mar 2016 20:59
ml1421


Raser:
Finsk Lapphund

SV: Replika på en text ur Lapphunden 1/2016
Jag skulle uppskatta ett svar1. Utan fula personangrepp. Det är irrelevant för argumentationen huruvida personen är uppfödare eller inte och liknande omständigheter.2.  Bemötande i sak. Finns faktamässiga fel i framställningen? Det framgår inte av din kritik av texten. Jag tolkar artikeln som en insatt och oerhört noggrann analys av problemet med aveln av Svensk Lapphund. Det vore önskvärt om vi kunde enas om problemens natur, för att på allvar kunna lösa dem. HUR detta ska ske är ännu inte klart. Det är det som är vår stora utmaning för klubben och något vi bör diskutera snarast och åtgärda inom en inte alltför avlägsen framtid. Men det skulle underlätta enormt om vi gemensamt kunde hålla oss till sakförhållanden och undvika diverse härskartekniker. Som sagt, jag ser fram emot en levande diskussion i frågan.Mimmi Lange, lapphundsägare, fd sekreterare i CS 

Skrivet av ml1421 :: tor 10 mar 2016 20:55
Marianne
Gátchis kennel


Raser:
Lapsk Vallhund

SV: Replika på en text ur Lapphunden 1/2016
Jag instämmer med Mimmi.

Skrivet av Marianne :: fre 11 mar 2016 08:36
Redigerat fre 11 mar 2016 08:37
Madelene Lindström
Lappmoens kennel


Raser:
Svensk Lapphund

SV: Replika på en text ur Lapphunden 1/2016
Madelene heter jag. Lappmoens heter min kennel med uppfödning av svensk lapphund.

Jag är en ny som uppfödare. Jag har tagit 3 kullar, min första för drygt 2 år sedan.

Att man blir uppfödare är nog intresset för hundar, aveln och all den glädjen som valpar, hundar och valpköpare ger en.

Men glädjen grusas av allt som händer runt om mig.  Det som händer mina vänner och uppfödare inom rasen. Som säkert händer mig när som helst eller kanske redan händer?... Att bli anmäld, få parningar saboterade, att nästan uppleva en förföljelse. En känsla av att någon vill förstöra så mycket så att man tillslut ger upp och inte orkar mer.Jag sitter och letar och letar och letar efter val av hanhundar till mina tikar. 

Jag försöker följa RAS i den mån det går. Jag letar efter låg släktskap, låg inavelsgrad, trevliga hanhundar så att valparna blir trevliga hundar, hanar som inte gått i avel tidigare mm mm

Det är inte så att vi ens i närheten har antalet hundar att välja på som det finns på tex finsk lapphund.

Det är väldigt väldigt svårt.

Hur vårt val av hane än blir efter allt letande så är det alltid fel i någon/någras ögon. Alltid fel.

Vi är medvetna om situationen i rasen och försöker verkligen. Kämpar.Jag tänker på hur det måste kännas för de uppfödarna som har hållt på länge, i många år. Att nu ha börjat bli utsatta för detta, att de ens orkar fortsätta. Att de inte bara lägger ner svensk lapphund och börjar med en annan ras.

Jag tänker mig själv in i situationen, att jag skulle bli utsatt för detta. Hur skulle det kännas. Jag som är ny. Vad ledsen jag skulle bli. Jag skulle aldrig våga ta en kull valpar igen. Jag skulle sluta med uppfödningen.

Vad händer om alla uppfödare blir ledsna för det som de råkar ut för. Ger upp efter allt motarbetande och sabotage. Tänk om alla slutar. Vad händer med svensk lapphund då? Vem ska se till att det föds valpar? Ska det inte finnas några lapphundar mer?

Skrivet av Madelene Lindström :: fre 11 mar 2016 23:32
jmab47
Lumilumous kennel


Raser:
Finsk Lapphund

SV: Replika på en text ur Lapphunden 1/2016
Jag har själv inte svensk lapphund, men har genom mitt intresse för just lapphundsraserna insett att det finns ett problem på Svensk Lapphunds med genurval m.m, men upplever utifrån (d v s inte inblandad i aveln) att de flesta uppfödarna försöker dra sitt strå till stacken för att utöka genvariation och även få rasen att överleva. Tycker inte ett sådant här påhopp känns okej.Sen skulle jag gärna ifrågasätta hur en sådan här artikel är okej att publicera, när en ordförande i CS några sidor tidigare i tidningen gått ut och kritiserat att det snackas skit inom SLK av medlemmar och förtroendevalda om medlemmar och förtroendevalda. Det stod även att vi måste försöka hjälpas åt att försöka förbättra detta. Sen tillåter man att en artikel publiceras med ett ordentligt påhopp. Nu är jag öppen med detta och folk får gärna kasta skit på mig. Men detta nummer av Lapphunden har en del delar som är ett rejält självmål som skriker dubbelmoral. Det går inte att först försöka be medlemmar/förtroendevalda att försöka låta bli att prata skit m.m och sedan godkänns en artikel för publicering i Lapphunden som kastar skit på många uppfödare på Svensk Lapphund. Detta är inte okej ur min mening om man ska försöka stävja skitsnack.Hur vore det om människor inom lapphundsklubben slutade med personliga vendettor med anmälningar hit och dit för minsta skitsak och försöka värna om raserna istället?

Det förekommer sjukdomar på SLH liksom inom många andra hundraser. Men hos Svensk Lapphund. Men det finns kanske vissa saker som är svåra att undvika och svåra att förbigå och som även kan kännas okej att förbigå om man ska tänka på rasens bästa.Varsågod att kasta skit på mig. Jag säger som Kapten röd sjunger: "Ju mer dem spottar, desto mer kommer jag att blomma".PEACE

 

Skrivet av jmab47 :: lör 12 mar 2016 11:28
Redigerat lör 12 mar 2016 15:40
karins
Hagassessan


Raser:
Lapsk Vallhund

SV: Replika på en text ur Lapphunden 1/2016
Utan att ta ställning till aveln av svensk lapphund, måste jag ge Lapphunden, dess redaktion och SLK:s styrelse en eloge för att diskussion tillåts och uppmuntras inom föreningen. Munkavle har aldrig varit till någon nytta - censur är illegal i Sverige, så vitt jag vet.

Dessutom finns basuppgifterna tillgängliga i offentliga källor redan i dag - innehållet i artikeln borde därför inte komma som någon överraskning, åtminstone inte för erfarna uppfödare.

Och jag är övertygad om att de som har annan åsikt bereds plats i kommande nummer av Lapphunden, för att också där berätta sin syn på saken.

Skrivet av karins :: lör 12 mar 2016 12:36
Redigerat lör 12 mar 2016 12:59
ml1421


Raser:
Finsk Lapphund

SV: Replika på en text ur Lapphunden 1/2016
Av svaren ovan att dömma är vi överens om en sak: det finns ett problem, ett stort sådant. Vi kan väl också vara överens om att problemets art väcker starka känslor? Det borde det göra, den svenska lapphunden är en fantastisk hund och värd alla omsorger. Min första svenska bekantskap hette Lakko, som fanns på mina hundars dagis. Det gick inte en dag utan att jag ville ta med honom hem.Vad vi inte är överens om och som heller inte har debatterats här än så länge är lösningen. Vad är alternativen? Alla kloka och kunniga personer borde kunna slå sina huvuden ihop kring detta. Att artikelförfattaren tillika redaktören är kunnig råder inget tvivel om, artikeln är en knivskarp analys av läget, ett läge som vi inte längre kan blunda för. Ett läge som gör åtminstone mig berörd. Arg. Experterna på SKK har sagt sitt vilket framgår av texten. Vad säger kennlarna? Vad säger AK-svensk? Vad säger alla kloka lapphundsägare? Att vi har olika åsikter är inget hinder för dialog. Jag tror nog att tärningen är kastad nu. Kom igen alla kreativa människor i klubben! Man behöver inte heller vare sig ha 300 poäng genetik eller har haft kennel i 30 år för att få ha en åsikt om detta. Men lägg sura minen hemma, nu ser vi framåt!

Skrivet av ml1421 :: lör 12 mar 2016 17:27
  
Dela med andra på Facebook