Index ::: Allmäna forum :: Tävling / Träning / Arbete / Tips & Trix 
Marianne
Gátchis kennel


Raser:
Lapsk Vallhund

Två lag med Lapska på lagtävling för räddningshundar.
Två lag med Lapska Vallhundar kom med bland de sex lag som får vara med, när SRhF (Svensk Räddningshundförarförening) har sin årliga lagtävling för räddningshundar den 16 - 18 oktober. Tävlingen kommer att gå i Lidköping. I varje lag tävlar fyra ekipage och hundarna måste inte vara certade räddningshundar, men bra nog på räddningssök för att klara en tävling under bitvis mycket realistiska former. Fysisk och psykisk uthållighet krävs av både hundar och förare för arbete under många timmar i sträck, endast med korta pauser. Man får dock sova på natten.Tävlingen pågår från fredag kväll till lördag kväll och många av alla de deltagande ekipagen är mycket rutinerade räddningsekipage.

Lag "Gátchis" deltar med Násti och tre av hennes avkommor - totalt två certade tjänstehundar räddning i laget. Lag "Larrys Lärjungar" deltar med tre Lapska Vallhundar, varav en Nástison, samt en Springer Spaniel - totalt en certad tjänstehund räddning och en certad tjänstehund patrullhund i det laget.

Av totalt 24 deltagande hundar är 7 hundar Lapska Vallhundar! Tämligen unikt med så många hundar av en och samma ras under tävlingens långa historia. Förra året kom lag Gátchis på fjärde plats av totalt åtta deltagande lag. Två lag mer än brukligt. Nu har vi målbilden klar för sommarens träningar!

Om någon är intresserad så kan man åka dit och titta! Lämpligast under lördagen den 17 oktober.

Skrivet av Marianne :: tor 18 jun 2015 13:31
Redigerat tor 18 jun 2015 17:19
c4290


Raser:
Lapsk Vallhund

SV: Två lag med Lapska på lagtävling för räddningshundar.
Jätteskoj! Vilken fin reklam för vår ras!//Anneli med LVH

Skrivet av c4290 :: mån 22 jun 2015 09:25
moppebus
Rävrackans kennel


Raser:
Finsk Lapphund
Lapsk Vallhund

SV: Två lag med Lapska på lagtävling för räddningshundar.
Härligt med så duktiga ekipage. Ni gör mycket bra för rasen.

Skrivet av moppebus :: ons 24 jun 2015 10:08
Marianne
Gátchis kennel


Raser:
Lapsk Vallhund

SV: Två lag med Lapska på lagtävling för räddningshundar.
Tävlingen är genomförd och alla de Lapska skötte sig bra. Det blev inte bara en lagtävling för flertalet av de Lapska. Det blev samtidigt en Kennelträff. Lag Gátchis bestod av Násti, sönerna Epic och Lime samt dottern Modji som bildade lag med sina förare. Närvarade gjorde även Modjis döttrar Aili som maskot och Adji med fotande matte. Nástisonen Mánnu ingick i lag Larrys Lärjungar, där även de Lapska killarna Nemo och Kirou ingick. Samt springern Loppan. Placering: fyra Gátchis och femma Larrys Lärjungar.

Tyvärr gavs aldrig tillfälle att fånga alla de nio Lapska Vallhundarna, varav sju tävlande,  som närvarade vid lagtävlingen på en gruppbild.

Tävlingen började strax efter ankomst på fredagkvällen och då  väntade olika uppgifter. Rallylydnad med rätt avancerade skyltar, uppletande, minnestest samt "torrorientering" med angivande av ett stort antal kompassriktningar med gradtal. Även en mängd karttecken som skulle kännas igen ingick i uppgiften. När dessa uppgifter lösts skulle varje lag var för sig i mörker söka igenom de olika borggårdarna med angränsande utrymmen på Läckö slott. Här fyndade Modji två ungdomar och Epic en. En bra start. Bra pannlampor var viktigt.

På lördagmorgonen startade tävlingen för "Gátchis" med avsök av en industritomt med avspärrade områden där hunden skulle söka, men föraren fick inte gå in. I ett av områdena fanns även en mindre avspärrning för hunden. Vid genomgången fick lagen veta att här låg mat för att lura in hundarna som "dog" och måste sluta jobba om föraren inte fick stopp på dem. Farligt område!

Dagen förflöt med ytterligare fyra stationer med stora ytor som skulle sökas av på tid. En såg, ett avspärrat ruinområde där hunden måste jobba ensam, Odal Maskin med mängder av säckar kalksalpeter, där en av "aktivisterna" som skulle hittas hade klättrat upp på alla säckarna! Epic markerade och hans matte lyckades klättra upp och få ner aktivisten. Modji rasslade ut och in mellan alla säckar och sökte ensam ända in till den bakre väggen! Ytterligare figuranter hittades.

På kommunförrådet hittades två skadade personer som måste få sina skador omskötta av hundförarna. Första hjälpen. En person hade ett armeringsjärn rakt igenom kroppen och för att stoppa blorflödet tog jag av mig halsduken och virade runt där järnet stack ut genom buken. Den andre personen hade ett delvis krossat ben med kraftigt blodflöde. Även den skadan förbands korrekt.

Att träna räddning kan man göra utan att ha en räddningshund! Man kan träna räddning för att tävla i IPO-R eller bara för att det är kul att höja ribban i sin samvaro med sin hund! Lapska Vallhundar kan så oändligt mycket mer än traska runt i skogen och vara robusta familjehundar...

I räddningsträningen får de utlopp för sin självständighet och på denna lagtävling var det många ställen där hunden måste kunna jobba ensam långt borta från föraren! Både utomhus och i för föraren avspärrade byggnader! Mer eller mindre raserade! De måste kunna skälla bra som skallmarkörer för att föraren skall höra var hunden markerar på långt håll. De måste kunna lösa problem som uppstår när de är ensamma ute och söker. De måste hitta tillbaka ut ur okända byggnader i totalt mörker till exempel. 

Detta arbetssätt passar många Lapska Vallhundar mycket bra! Självständigt arbete i samarbete med sin förare. Vilket även en renvallande hund behöver kunna.

Av föraren krävs, som jag skrev ovan, kunskaper i orientering och sjukvård med HLR och omhändertagande av skadade personer på olika sätt, Hundsjukvård måste man också kunna och krishantering.

Att kunna samarbeta i ett lag är en absolut nödvändighet för både hundarna och förarna! 

Som ni märker så krävs det en hel del av både hundarna och förarna när man tränar räddning! Vilket är så himla roligt! Träningen blir mycket omväxlande. Både hundarna och förarna utvecklas när de får ribban höjd och ökade krav att leva upp till!

Allt fler börjar träna räddning för nöjes skull som en bra "hundsyssla", utan minsta tanke på vare sig utbildning till certat ekipage eller för att tävla IPO-R. De tränar räddning bara för att det är så roligt! Vilket vi tycker är härligt! I synnerhet när det är Lapska Vallhundar som på detta vis får stimulernade uppgifter, där deras naturliga anlag för att jobba självständigt, lösa problem samt skälla används på ett positivt sätt.

Vi hade en härlig helg med många timmars hundjobb i trevligt sällskap!HÄR HAR JAG LAGT IN EN FIN BILD SOM INTE SYNS NÄR JAG POSTAR SVARET?  MEN I REDIGERINGSLÄGET...

VILL NI SE FOTOT SÅ GÅ IN PÅ VÅR HEMSIDA SÅ LIGGER DET PÅ FÖRSTASIDAN!

http://lapskagazzionasti.dinstudio.se 

Skrivet av Marianne :: tis 20 okt 2015 13:32
Redigerat tis 20 okt 2015 13:39
  
Dela med andra på Facebook