Hanhundslistor

 Hej tikägare! Här kommer några råd inför valet av avelshane

Hanhundslista Fria hanar (A)  Främst för dig med anlagsbärande (B) tik.
Hanhundslista Anlagsbärande hanar (B) För dig med fri (A) tik.

Här finns två hanhundslistor, den ena för dig som vill para en tik som är testad PRCD-fri (A) och den andra för dig som vill para en tik som är testad PRCD-bärare (B). Bägge listorna innehåller hanar som har hd-resultat mellan A och C.

AK Vill förtydliga att alla hanhundar hamnar på dessa listor automatiskt såfort hundägaren/uppfödaren eller AK fyller i HD statusen ( A/B/C). Det har alltså inte tagits hänsyn till hanhundens övriga lämplighet som avelsdjur. Vårt råd är att kontakta hanhundsägaren och fråga om relevant information. Släktvärdes siffran läggs inte in automatiskt. Du måste antingen kontrollera AK eller själv leta rätt på den i Arveliuslistan och sedan själv lägga till den.

Varför då dessa siffror ”Släktvärde” vid varje hanhund? Jo, eftersom rasen är i en sådan sits att vi i mesta möjliga mån måste avla långsiktigt för att den genetiska variationen ska bli bättre, så har genetiker från SLU gjort en lista, kallad ”Arveliuslistan” på hur mycket besläktad varje hund är med alla andra svenska lapphundar. Där finns även din tik med.

Ju lägre siffra, helst under 100, desto mer fördelaktigt för den genetiska variationen i rasen att använda en sådan hane till din tik.

 

Släktskapsvärden 2014 bokstavsordning

Släktskapsvärden 2014 indexordning

 

Släktskapsvärden 2013 bokstavsordning

Släktskapsvärden 2013 Indexordning

 

Släktskapsgrad 2012 i bokstavsordning excell och pdf , Släktskapsgrad 2012 i släkskapsgradsordning excell och pdf

2011 års upplaga Här ser du den fullständiga ”Arveliuslistan” sorterad efter namn*** och samma lista, fast sorterad efter släktskapsgrad*** med drygt 1700 hundar, hanar och tikar, registrerade 1999-2010, drygt 1700 hundar. Där finns både tikar, hanar, testade, hd-röntgade, ej testade och ej röntgade – alla hundar i Sverige, Norge och Finland eftersom de räknas som en enda population.

Från denna har vi alltså lagt de hundar som är klara att användas i avel i hanhundslistorna här längst upp. Men vi jobbar hela tiden med att hitta fler hundar som kan bli PRCD-testade för att öka möjligheterna för uppfödarna.

Avelskommittén, svensk lapphund
*** = Listor uppdaterade 7/4 -11. Gamla listor: Alfabetisk - Släktskap

 

 

 

Dela med andra på Facebook
 
Senaste uppdaterad 2017-08-08 00:52 av mikekop.   
Sidvisningar: 30326.