Lapsk vallhund

Lapsk vallhund är en uppmärksam, smart och mångsidig ras. Ursprungligen en uthållig vall- och vakthund med den hårt arbetande hundens lugn och oansenlighet som sitt signum.

En viktig detalj i jämförelse med andra medelstora vallare är den lapska vallhundens päls och tassar. Lapsk vallhund ska ha en heltäckande tät underull för att vara tålig mot det hårda klimatet på Nordkalotten. Hunden fäller rikligt två gånger om året - övrig tid kräver den lapska vallhunden minimalt med pälsvård. För att klara terrängen behöver hunden dessutom synnerligen tjocka och slittåliga trampdynor.

Många lapska vallhundar arbetar framgångsrikt med sitt ursprungsgebit än idag. Dessa hundar tjänar på uthållighet kombinerat med ett i grunden lugnt temperament för att kunna jobba förutseende och disponera sina krafter. Men rasen rymmer mycket mer än så... 

Idag finns exempel på lapska vallhundar som vunnit sina ägares hjärtan i egenskap av pigg och lyhörd familjehund, lättlärd lydnadshund, begåvad spårhund, även viltspår, övertygande bevaknings- eller räddningshund.

 

 

             

 

Populationen uppvisar variation, något som i grunden är positivt – det tyder på genetisk mångfald vilket kräver högsta prioritet länge än för att säkerställa rasens vitalitet och framtid.

 

Lapsk vallhund kan alltså passa många!
Uppfödarens målsättning och valet av föräldradjur är vägledande för att hitta just Din valp.

 

Upptäck den lapska vallhunden - en fantastisk kamrat!

 

Dela med andra på Facebook
 
Senaste uppdaterad 2014-11-24 19:03 av njarga.   
Sidvisningar: 185064.