Index ::: Allmäna forum :: Allmäna diskussioner och/eller berättelser 
Tundra


Raser:
Finsk Lapphund

Vattenpölar?
Kan man förlita sig på att hunden har koll på om vattnet i vattenpölar och andra vattensamlingar är OK att dricka eller om det är hälsovådligt. (För hunden).

/Roy

Skrivet av Tundra :: sön 26 sep 2010 20:30
Inger Möckelind
Vallarjäntans


Raser:
Finsk Lapphund

SV: Vattenpölar?
 Hundarna dricker ur olika vattenpölar som en annan provar thésorter eller Carl-Jahn provar viner. Unnar dem att njuta av sådana pölar som ligger på ok ställen, inte på gator där bilar kunnat läcka farligheter.

Skrivet av Inger Möckelind :: sön 26 sep 2010 21:02
Marianne Neidhardt
Gátchis kennel


Raser:
Lapsk Vallhund

SV: Vattenpölar?
När vi tränar hundarna i sök på olika industritomter och andra icke hundanpassade områden, förekommer det nästan alltid vattenpölar med olika innehåll. Hundarna blir törstiga av allt springande och tycks ha hyfsad koll på var de kan dricka. Ibland lägger vi oss i och förbjuder drickande. Men det är omöjligt att se vad hundarna tar sig för hela tiden när de är ute på sök och hittills har ingen av hundarna i träningsgruppen blivit sjuk av något de druckit, under de år vi hållit på. Vilket är under 20-30 år.

Skrivet av Marianne Neidhardt :: mån 27 sep 2010 08:09

Nastapimun


Raser:
Finsk Lapphund

SV: Vattenpölar?
Jag vill trycka på allvaret i att låta hunden dricka ur vattenpölar där det kan tänkas finnas vätskor från fordon. Dom väljer inte bort om det tex finns glykol i en vattenpöl, glykol smakar sött och även en liten mängd är dödlig. Talar av erfarenhet.

Skrivet av :: mån 27 sep 2010 19:31
Marianne Neidhardt
Gátchis kennel


Raser:
Lapsk Vallhund

SV: Vattenpölar?
Tack för varningen! Upplever att våra hundar gärna undviker sött då de aldrig bjuds något sött av oss. Bjuds de något sött av någon annan, ser de ofta undrande ut. Tappat människogodis verkar de tycka är äckligt. Vid förekomst av vattenpölar finns oftast rena regnvattenpölar och det är dem de väljer att dricka ur. Men naturligtvis har de alltid tillgång till färskt vatten både under söken och i bilen. Vi vill inte att de skall dricka ur pölar, men kan inte alltid se vad som händer då de arbetar långt ut ifrån oss. Vår erfarenhet är att hundarna tycks välja att dricka rent vatten framför "smaksatt"/förorenat vatten.  Vi är medvetna om att räddningsträning inte är en riskfri sysselsättning. Vare sig för människor eller hundar. Man tränar med kalkylerade risker och gör självklart sitt bästa för att undvika dem.

Skrivet av Marianne Neidhardt :: tis 28 sep 2010 09:54
Redigerat tis 28 sep 2010 09:55
Tundra


Raser:
Finsk Lapphund

SV: Vattenpölar?
Tack för era svar.

Jag tolkar det som att hundar har koll på om vatten i vattensamlingar i naturen är drickbart eller farligt för dom och att man lungt kan låta dom dricka var dom vill. Dock skall man om man bedömer att det finns risk för externa föroreningar såsom kemikalier skall man vara mycket försiktig.

Är det likadant med sånt som hunden vill äta. (Sniglar, mask, havstulpaner, gamla krabbskal och musselskal o.d.) Skall man låta dom äta det? Jag som nybörjare kan tycka att just hårda skal skulle kunna vara dumt att stoppa i sig. Kanske är det bara jag som är feg och att hunden vet vad som är OK att äta.

Det blir ju likadant här att när hunden är lös så har man ingen möjlighet att stoppa hunden från att äta vad hon vill.

/Roy

Skrivet av Tundra :: lör 02 okt 2010 08:32
Marianne Neidhardt
Gátchis kennel


Raser:
Lapsk Vallhund

SV: Vattenpölar?
Nej, våra hundar får inte äta vad som helst. Men även där lever man alltid med en risk att hundar stoppar i sig lite vad som helst, då man inte alltid kan se vad de hittar. Eftersom hundar är asätare så tål deras magar helt andra saker än vad våra magar tål. Som sniglar och maskar. Men i kadaver kan tillväxt av bakterier ske på ett sådant sätt att gifter bildas. Det är inte så vanligt men det kan förekomma. Därför får våra hundar inte äta av döda djur. Inte ens näbbmössen som katterna ratar när de dödat dem. Förutsatt att vi ser vad de gör naturligtvis!

Vassa saker skall hundar naturligtvis inte äta, eftersom även mycket små vassa föremål kan orsaka svåra skador i hundars inre! Inte helle små tallkottar som kan sprätta upp i värmen i magen och haka sig fast. En relativt vanlig orsak till operation. Likaså tröstnappar som kan smaka gott för en hund. De kan också fastna i tarmarna.

Så finns allt det där som vi kan äta med välbehag men som är giftigt för hundar. Till exempel alla former av lök - även blomlökar, mögelost, choklad och främst mörk choklad (ju högre kakaohalt desto giftigare), starkt kryddad eller rökt mat.

Skrivet av Marianne Neidhardt :: mån 04 okt 2010 08:28
Ida Svanberg
Tornedalens kennel


Raser:
Svensk Lapphund

SV: Vattenpölar?
Låter inte mina hundar vare sig äta eller dricka sånt som dom själva vill.

Tycker att dom om dom är tillräckligt törstiga kan vela dricka lite av varje. Vattnet kan ju tex innehålla giftiga alger, vara av för hög salthalt etc.

Vattnet i en vattenpöl, skulle du dricka det själv? Skulle du låta ett barn dricka det?

En hund ligger ungefär på en 2-årings intelligens nivå och precis som dom så kan dom inte själva avgöra vad som är farligt för dom.

Inne i stan får dom inte äta något dom hittar över huvud taget om jag kan stoppa det.

Dels så kan det vara skadligt i sig men det förekommer ju även historier om mat som preparerats med gift ex råttgift. Huvva.

Skrivet av Ida Svanberg :: ons 06 okt 2010 14:18
Tundra


Raser:
Finsk Lapphund

SV: Vattenpölar?
"Tycker att dom om dom är tillräckligt törstiga kan vela dricka lite av varje. Vattnet kan ju tex innehålla giftiga alger, vara av för hög salthalt etc."

Jo, men min tanke var att en hund med sitt vassa luktsinne kanske klarar att avgöra om vattnet är tjänligt. Havsvatten har hon smakat två slick på en gång men inte mer.

 

"Vattnet i en vattenpöl, skulle du dricka det själv? Skulle du låta ett barn dricka det?"Nej, det skulle jag inte men så saknar ju både jag och barnen hundens luktsinne.

"En hund ligger ungefär på en 2-årings intelligens nivå och precis som dom så kan dom inte själva avgöra vad som är farligt för dom."

Jo, men det borde väl t.ex. en varg eller något annat vilt djur också högst göra. Vilda djur har väl koll på vad dom kan äta, dom överlever ju. Är hunden så domestiserad att den saknar denna förmåga?

/Roy

Skrivet av Tundra :: ons 06 okt 2010 21:31
  
Dela med andra på Facebook